John Spruit

De Rotterdamse John (49) woont met zijn gezin in Vriezenveen. John zit al zo’n dertig jaar in het horecavak. Hij werkte onder andere bij Herman den Blijker, was demonstratie-kok en begeleide jongeren naar een baan in de horeca. Afgelopen jaar is hij zijn eigen restaurant gestart in Enschede. Hij is hier de Executive Chef de Cuisine en zijn zoon staat bij hem in de keuken.

Naast koken houdt John van motorrijden en reizen. Ook heeft hij een dure hobby; met zijn oudste zoon alle sterrenzaken bezoeken. Wijn is ook een grote passie voor John. Hij organiseert wijnreizen en regelde een eigen wijnlabel voor zijn restaurant. John is leergierig en is inmiddels gediplomeerd gastronomisch sommelier. Ook doet hij mee aan kookwedstrijden. Op dit moment volgt John een opleiding tot kaasmeester en zit hij in het traject om SVH-Meesterkok te worden.

John probeert vaak nieuwe gerechten uit en doet dit op gevoel, als het een succes is komt het op de kaart te staan. Koken met pure seizoensgebonden producten vindt John belangrijk. Zijn signature dish is oesters met buikspek en thee van komkommer en gember met zilte groenten.

John zou dolgraag als chef een tv-carrière willen, naast koken is entertainen namelijk erg belangrijk voor hem. John vindt zichzelf de nieuwe tv-chef omdat hij een goede uitstraling en babbel heeft en prettig gestoord is. Ook vindt hij zichzelf een markante chef die inhoudelijk goed onderlegd is.