Manon van Essen

De Amsterdamse Manon (29) heeft met haar deelname aan Topchef Academy een duidelijke missie. Ze vindt dat iedereen maar dikker en ongezonder wordt en daar kan ze zich echt druk om maken. Manon is ervan overtuigd dat de manier van eten en leven daar de grootste oorzaak van is. Ze wil haar kennis over hoe je gemakkelijk gezonder kan eten, delen met een groot publiek. Zo is ze een aantal jaar geleden al haar eigen gezonde take away gestart en verkoopt ze gezondere pizza’s aan een grote supermarktketen.

Manon is met haar eigen bedrijf de hele dag bezig met eten. Voornamelijk met het spotten van foodtrends en het ontdekken van de beste smaakcombinaties. Ook zorgt ze samen met haar team voor de marketing en social media van hun pizzamerk. Manon werkt al vanaf haar tienerjaren in de horeca, van de spoelkeuken tot haar eigen horecazaak en ongeveer alle functies daartussen. Ze beheerst daarom volgens eigen zeggen alle kookvaardigheden. Haar specialiteit is haar liefde voor gezond eten. Bij elk gerecht bekijkt Manon hoe ze dit gezonder en lekkerder kan maken, hier heeft ze veel trucs voor in huis. Haar favoriete keuken is fusion, modern en puur. Haar signature dish is dan ook een Poke, een gerecht uit Hawaï.

Manon denkt dat ze met haar eigen kookprogramma toegankelijk is voor een groot publiek. Haar grote voorbeeld is tv-chef Donna Hay, zij kookt fast, fresh en simple. Dat lijkt Manon een mooi streven.